Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τραυματισμού ή εσωτερικής αιμορραγίας

Τα αιμορραγικά επεισόδια πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για τρεις κυρίως λόγους:
Όσο πιο γρήγορα χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία, τόσο πιο αποτελεσματική είναι.
Αποφεύγονται οι μακροχρόνιες βλάβες στις αρθρώσεις και τους μυς.
Ορισμένες αιμορραγίες, που ευτυχώς συμβαίνουν σπανιότερα, μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του ατόμου, όπως αυτές που συμβαίνουν μέσα στο κρανίο ή μέσα στο λαιμό.
Σε περίπτωση μιας αιμορραγίας, παραμείνετε ψύχραιμοι και βοηθήστε το άτομο που αιμορραγεί να νιώσει άνετα και ότι είναι ασφαλές. Εάν πρόκειται για παιδί, επικοινωνήστε άμεσα με τους γονείς του.
Τόσο το ίδιο το άτομο με αιμορροφιλία, όσο και η οικογένειά του πρέπει να γνωρίζουν πώς να χειριστούν σωστά και έγκαιρα ένα αιμορραγικό επεισόδιο, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δηλαδή:
Να γνωρίζουν Α’ Βοήθειες για τις λιγότερο σοβαρές αιμορραγίες.
Να γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν για άμεση ιατρική βοήθεια, είτε στον τόπο διαμονής τους είτε αν βρίσκονται σε ταξίδι.
Εάν βρίσκονται σε ταξίδι, να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα (κάρτα ασφάλισης, ιατρική γνωμάτευση, στοιχεία επικοινωνίας του Κέντρου Αιμορροφιλίας και του ιατρού που τους παρακολουθεί).
Να έχουν άμεσα διαθέσιμες τις ιατρικές πληροφορίες για τον τύπο της αιμορροφιλίας, τη θεραπεία που χορηγείται και αν υπάρχουν αλλεργίες.
Να υπάρχει εξασφαλισμένη πρόσβαση στην ενδεδειγμένη θεραπεία καθώς επίσης εξοπλισμός χορήγησης.

Α’ Βοήθειες για τις λιγότερο σοβαρές αιμορραγίες:

Μικρές και επιφανειακές αιμορραγίες
Σε μικρές και επιφανειακές αιμορραγίες, όπως εκδρομές και κοψίματα που δε χρειάζονται θεραπεία, μπορείτε να περιποιηθείτε το τραύμα έως ότου η αιμορραγία σταματήσει μόνη της. Αρχικά, φορέστε γάντια και καθαρίστε την περιοχή με αντισηπτικό υγρό. Στη συνέχεια, εφαρμόστε σταθερή πίεση και ανυψώστε το μέρος του σώματος που εμφανίζει την αιμορραγία, μέχρι αυτή να σταματήσει. Αφού σταματήσει η αιμορραγία, καλύψτε το σημείο με ντισηπτική ή αποστειρωμένη γάζα.
Ρινορραγία
Σε ρινορραγία, το άτομο πρέπει να είναι καθιστό με το κεφάλι σκυφτό, εφαρμόζοντας σταθερή πίεση για τουλάχιστον 20 λεπτά στο ρουθούνι που αιμορραγεί.
Αιμορραγία από το στόμα
Σε αιμορραγία από το στόμα ή από κάποιο δόντι, εφαρμόστε πάγο με σταθερή πίεση για 20 λεπτά.
Είναι καλό να έχετε υπόψη σας ότι αιμορραγίες που δε σταματούν ενώ αρχικά φαίνονται μικρές και επιφανειακές, μπορεί να χρειαστούν τελικά χορήγηση θεραπείας.

ΑΝΑΠΑΥΣΗ – ΠΑΓΟΣ – ΠΙΕΣΗ – ΑΝΥΨΩΣΗ: οι «μαγικές λέξεις» για την αντιμετώπιση της σοβαρής αιμορραγίας

Σε περίπτωση εσωτερικής αιμορραγίας σε μυ ή άρθρωση, πέρα από την ενδοφλέβια χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας, υπάρχει μια σειρά μέτρων που βοηθούν στη γρηγορότερη αποκατάσταση του ιστού. Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα με αιμορροφιλία και η οικογένειά τους να γνωρίζουν αυτά τα μέτρα και να τα εφαρμόζουν χωρίς καθυστέρηση, μέχρι να χορηγηθεί η θεραπεία.
Ανάπαυση
Το άκρο που έχει τραυματιστεί ή αιμορραγεί πρέπει να αναπαύεται σε μαξιλάρια ή σε νάρθηκα ή αν χρειαστεί, να ακινητοποιείται. Δεν πρέπει το άτομο να στηρίζεται ή να περπατάει πάνω σε αυτό. Αν το κάτω άκρο πρέπει να μείνει σε ανάπαυση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το άτομο ενδεχομένως θα χρειαστεί πατερίτσες ή άλλα βοηθήματα κινητικότητας.
Πάγος
Η εφαρμογή πάγου ή μιας παγοκύστης προκαλεί σύσπαση του αγγείου που αιμορραγεί, επιβραδύνοντας την αιμορραγία και μειώνοντας τη φλεγμονή και τον πόνο. Αντίθετα, τα θερμά επιθέματα πρέπει να αποφεύγονται. Η άμεση επαφή του πάγου με το δέρμα είναι βλαπτική γι’ αυτό, τα παγάκια ή η παγοκύστη πρέπει να τυλίγονται προηγουμένως σε μια καθαρή πετσέτα. Παράδειγμα: Τυλίξτε πάγο σε νωπή πετσέτα και βάλτε τον πάνω στην άρθρωση που αιμορραγεί. Αφήστε τον πάγο για 5 λεπτά και μετά αφαιρέστε τον για 10 λεπτά. Επαναλάβετε το σχήμα 5 λεπτά πάνω-10 λεπτά μακριά για όσο διάστημα η άρθρωση είναι ζεστή.
Πίεση
Η εφαρμογή ήπιας πίεσης στην άρθρωση ή η τοποθέτηση ελαστικού επιδέσμου, συμπιέζει το αγγείο που αιμορραγεί και περιορίζει το ρυθμό της αιμορραγίας. Δεν πρέπει να ασκείται πίεση σε μυ που αιμορραγεί, εάν υποψιάζεστε ότι έχει τραυματιστεί κάποιο νεύρο.
Ανύψωση
Η ανύψωση του άκρου πάνω από το επίπεδο της καρδιάς μειώνει την πίεση του αίματος και κατά συνέπεια το ρυθμό της αιμορραγίας, ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζει από το οίδημα.
Βιβλιογραφία:

1. WFH. Guidelines for the management of haemophilia. 2012.
Available at: http://www1.wfh.org/publications/files/pdf-1472.pdf
[Accessed 24 October 2019].

Υπό την αιγίδα: Πρωτοβουλία:
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Share This: