Σε περίπτωση εσωτερικής αιμορραγίας σε μυ ή άρθρωση, πέρα από την ενδοφλέβια χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας, υπάρχει μια σειρά μέτρων που βοηθούν στη γρηγορότερη αποκατάσταση του ιστού. Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα με αιμορροφιλία και η οικογένειά τους να γνωρίζουν αυτά τα μέτρα και να τα εφαρμόζουν χωρίς καθυστέρηση, μέχρι να χορηγηθεί η θεραπεία.
Το άκρο που έχει τραυματιστεί ή αιμορραγεί πρέπει να αναπαύεται σε μαξιλάρια ή σε νάρθηκα ή αν χρειαστεί, να ακινητοποιείται. Δεν πρέπει το άτομο να στηρίζεται ή να περπατάει πάνω σε αυτό. Αν το κάτω άκρο πρέπει να μείνει σε ανάπαυση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το άτομο ενδεχομένως θα χρειαστεί πατερίτσες ή άλλα βοηθήματα κινητικότητας.
Η εφαρμογή πάγου ή μιας παγοκύστης προκαλεί σύσπαση του αγγείου που αιμορραγεί, επιβραδύνοντας την αιμορραγία και μειώνοντας τη φλεγμονή και τον πόνο. Αντίθετα, τα θερμά επιθέματα πρέπει να αποφεύγονται. Η άμεση επαφή του πάγου με το δέρμα είναι βλαπτική γι’ αυτό, τα παγάκια ή η παγοκύστη πρέπει να τυλίγονται προηγουμένως σε μια καθαρή πετσέτα. Παράδειγμα: Τυλίξτε πάγο σε νωπή πετσέτα και βάλτε τον πάνω στην άρθρωση που αιμορραγεί. Αφήστε τον πάγο για 5 λεπτά και μετά αφαιρέστε τον για 10 λεπτά. Επαναλάβετε το σχήμα 5 λεπτά πάνω-10 λεπτά μακριά για όσο διάστημα η άρθρωση είναι ζεστή.
Η εφαρμογή ήπιας πίεσης στην άρθρωση ή η τοποθέτηση ελαστικού επιδέσμου, συμπιέζει το αγγείο που αιμορραγεί και περιορίζει το ρυθμό της αιμορραγίας. Δεν πρέπει να ασκείται πίεση σε μυ που αιμορραγεί, εάν υποψιάζεστε ότι έχει τραυματιστεί κάποιο νεύρο.
Η ανύψωση του άκρου πάνω από το επίπεδο της καρδιάς μειώνει την πίεση του αίματος και κατά συνέπεια το ρυθμό της αιμορραγίας, ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζει από το οίδημα.