
Αναγνωρίζοντας τις ενδείξεις μίας εσωτερικής αιμορραγίας:

Ειδικότερα:

Παρουσιάζονται σαν μώλωπες ή μεγάλες μελανιές στο δέρμα.

Αιμορραγίες μέσα στις αρθρώσεις (ενδαρθρικές αιμορραγίες), κυρίως των κάτω και των άνω άκρων (γόνατα, αστράγαλοι και αγκώνες):
Η περιοχή γύρω από την άρθρωση διογκώνεται και γίνεται ζεστή και επώδυνη. Επιπρόσθετα, λόγω του πόνου, περιορίζεται και η κινητικότητα της άρθρωσης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα άτομα με αιμορροφιλία μπορούν να αντιληφθούν την αιμορραγία μέσα στην άρθρωση ήδη από το ξεκίνημά της, επειδή προκαλείται ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος (γαργαλήματος) και θερμότητας.

Αιμορραγίες μέσα στους μυς (ενδομυϊκές αιμορραγίες):
Ο μυς γίνεται σκληρός και επώδυνος. Το δέρμα είναι θερμό και μπορεί να εμφανιστεί μελανιά. Πολύ κοντά στους μυς βρίσκονται νεύρα και αν πιέζονται από το αιμάτωμα, τότε προκαλείται αίσθηση μουδιάσματος στο συγκεκριμένο σημείο. Καθώς περνά η ώρα, ο μυς γίνεται περισσότερο σκληρός και δυσκίνητος και δεν μπορεί να στηρίξει την άρθρωση.

Αιμορραγίες σε όργανα ή κοιλότητες του σώματος:
Μαύρο ή κόκκινο χρώμα στα κόπρανα δηλώνει αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα. Αίμα στα ούρα σημαίνει αιμορραγία στο ουροποιητικό σύστημα, αίμα με το βήχα ενδεχομένως σημαίνει αιμορραγία στο αναπνευστικό σύστημα και αίμα σε έμετο σημαίνει ενδεχομένως αιμορραγία στο στομάχι. Πολύ σοβαρή είναι η αιμορραγία στον εγκέφαλο, την οποία μπορούμε να αναγνωρίσουμε από συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ναυτία, φωτοφοβία, σύγχυση, αλλαγές της συμπεριφοράς.
Η ηλικία του ατόμου είναι σημαντικός παράγοντας για την έγκαιρη αναγνώριση μιας εσωτερικής αιμορραγίας. Ένας ενήλικας αντιλαμβάνεται αμέσως τα συμπτώματα, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Τα βρέφη δεν μπορούν να εκφραστούν λεκτικά, ενώ τα παιδιά μπορεί να μην αναγνωρίσουν τα συμπτώματα ή να διστάζουν να ενημερώσουν έναν ενήλικα για το αιμορραγικό επεισόδιο.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε μια εσωτερική αιμορραγία σε ένα άτομο με αιμορροφιλία; Δείτε παρακάτω μερικές προτάσεις:

Ελέγχετε σχολαστικά όλο το σώμα και κυρίως τις αρθρώσεις, για μώλωπες και πρηξίματα, ειδικά αν έχει προηγηθεί πτώση ή τραυματισμός. Εάν πρόκειται για βρέφος ή μικρό παιδί, μια καλή ευκαιρία είναι το μπάνιο ή το άλλαγμα των ρούχων.






Βιβλιογραφία:
1.WFH. Guidelines for the management of haemophilia. 2012.
Available at: http://www1.wfh.org/publications/files/pdf-1472.pdf
[Accessed 24 October 2019].