Αναγνωρίζοντας τις ενδείξεις μιας εσωτερικής αιμορραγίας:

Στην περίπτωση μιας εσωτερικής αιμορραγίας, η παρατεταμένη ροή του αίματος δημιουργεί ένα αιμάτωμα στον ιστό που περιβάλλει το αιμοφόρο αγγείο. Αυτό το αιμάτωμα μπορεί να γίνει εστία φλεγμονής και έτσι να προκληθεί μακροχρόνια βλάβη στους ιστούς. Εάν όμως χορηγηθεί άμεσα η ενδεδειγμένη θεραπεία, το αιμάτωμα απορροφάται γρηγορότερα και η φλεγμονή δε δημιουργεί σοβαρές βλάβες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι πάρα πολύ σημαντική η έγκαιρη χορήγηση της θεραπείας.
Παρόλο που εμείς δεν μπορούμε να δούμε το ίδιο το αιμάτωμα, μπορούμε να καταλάβουμε την παρουσία του από τις «συνέπειες» που επιφέρει στον ιστό.
Μώλωπες (μεγάλες μελανιές), οιδήματα, θερμότητα του δέρματος, πόνος, μουδιάσματα και περιορισμός της κινητικότητας μιας άρθρωσης, είναι όλα οι ενδείξεις μιας εσωτερικής αιμορραγίας.
Ειδικότερα:
Αιμορραγίες στο εσωτερικό του δέρματος (ενδοδερμικές αιμορραγίες):
Παρουσιάζονται σαν μώλωπες ή μεγάλες μελανιές στο δέρμα.
Αιμορραγίες μέσα στις αρθρώσεις (ενδαρθρικές αιμορραγίες), κυρίως των κάτω και των άνω άκρων (γόνατα, αστράγαλοι και αγκώνες):
Η περιοχή γύρω από την άρθρωση διογκώνεται και γίνεται ζεστή και επώδυνη. Επιπρόσθετα, λόγω του πόνου, περιορίζεται και η κινητικότητα της άρθρωσης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα άτομα με αιμορροφιλία μπορούν να αντιληφθούν την αιμορραγία μέσα στην άρθρωση ήδη από το ξεκίνημά της, επειδή προκαλείται ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος (γαργαλήματος) και θερμότητας.
Αιμορραγίες μέσα στους μυς (ενδομυϊκές αιμορραγίες):
Ο μυς γίνεται σκληρός και επώδυνος. Το δέρμα είναι θερμό και μπορεί να εμφανιστεί μελανιά. Πολύ κοντά στους μυς βρίσκονται νεύρα και αν πιέζονται από το αιμάτωμα, τότε προκαλείται αίσθηση μουδιάσματος στο συγκεκριμένο σημείο. Καθώς περνά η ώρα, ο μυς γίνεται περισσότερο σκληρός και δυσκίνητος και δεν μπορεί να στηρίξει την άρθρωση.
Αιμορραγίες σε όργανα ή κοιλότητες του σώματος:
Μαύρο ή κόκκινο χρώμα στα κόπρανα δηλώνει αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα. Αίμα στα ούρα σημαίνει αιμορραγία στο ουροποιητικό σύστημα, αίμα με το βήχα ενδεχομένως σημαίνει αιμορραγία στο αναπνευστικό σύστημα και αίμα σε έμετο σημαίνει ενδεχομένως αιμορραγία στο στομάχι. Πολύ σοβαρή είναι η αιμορραγία στον εγκέφαλο, την οποία μπορούμε να αναγνωρίσουμε από συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ναυτία, φωτοφοβία, σύγχυση, αλλαγές της συμπεριφοράς.
Η ηλικία του ατόμου είναι σημαντικός παράγοντας για την έγκαιρη αναγνώριση μιας εσωτερικής αιμορραγίας. Ένας ενήλικας αντιλαμβάνεται αμέσως τα συμπτώματα, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Τα βρέφη δεν μπορούν να εκφραστούν λεκτικά, ενώ τα παιδιά μπορεί να μην αναγνωρίσουν τα συμπτώματα ή να διστάζουν να ενημερώσουν έναν ενήλικα για το αιμορραγικό επεισόδιο.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε μια εσωτερική αιμορραγία σε ένα άτομο με αιμορροφιλία; Δείτε παρακάτω μερικές προτάσεις:

Ελέγχετε σχολαστικά όλο το σώμα και κυρίως τις αρθρώσεις, για μώλωπες και πρηξίματα, ειδικά αν έχει προηγηθεί πτώση ή τραυματισμός. Εάν πρόκειται για βρέφος ή μικρό παιδί, μια καλή ευκαιρία είναι το μπάνιο ή το άλλαγμα των ρούχων.
Εξετάστε αν τα χέρια και πόδια του ατόμου παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους στο μήκος ή το πλάτος τους.
Παρατηρήστε εάν το παιδί αποφεύγει ξαφνικά να χρησιμοποιεί το ένα χέρι του για να χειρίζεται αντικείμενα ή αν προστατεύει αντανακλαστικά ένα σημείο του σώματός του.
Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του παιδιού. Ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά όπως κλάμα, αϋπνία, ή μεταβολή της όρεξης, μπορεί να αποτελούν ένδειξη αιμορραγίας, την οποία το παιδί δεν μπορεί να εκφράσει.
Ελέγχετε τα ούρα, τα κόπρανα, ή τον έμετο των βρεφών ή των παιδιών για παρουσία αίματος.
Ενθαρρύνετε το παιδί να μιλά για τον πόνο χωρίς φόβο και να δείχνει το σημείο που πονάει.
Να δίνετε πάντα προσοχή σε συμπτώματα όπως σύγχυση, έμετος, φωτοφοβία, πονοκέφαλος, δύσπνοια, ειδικά αν έχει προηγηθεί πτώση ή χτύπημα στο κεφάλι.
Βιβλιογραφία:

1.WFH. Guidelines for the management of haemophilia. 2012.
Available at: http://www1.wfh.org/publications/files/pdf-1472.pdf
[Accessed 24 October 2019].

Υπό την αιγίδα: Πρωτοβουλία:
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Share This: