Υποστηρικτές

Ένα μήνυμα από τους υποστηρικτές μας

Ελένη Πλατοκούκη-Κομιτοπούλου

Συντον. Διευθύντρια της Μονάδας Αιμορραγικών Διαθέσεων και του Κέντρου Αιμορροφιλίας για παιδιά και εφήβους

Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Αθήνα

Η αιμορροφιλία είναι σπάνια κληρονομική νόσος. Κατά κανόνα, προσβάλλεται το άρρεν φύλο. Οφείλεται σε ανεπάρκεια του παράγοντα VIII ή IX της πήξης (Αιμορροφιλία Α ή Β, αντιστοίχως) που προκαλείται από βλάβη στο αντίστοιχο γονίδιο. Εκφράζεται κλινικά με αιμορραγίες, κυρίως σε αρθρώσεις (αίμαρθρα) και μυς (αιματώματα). Οι αρθρώσεις των γονάτων, ποδοκνημικών και αγκώνων αποτελούν τη συχνότερη εντόπιση. Συχνές αιμορραγίες στην ίδια άρθρωση την καθιστούν άρθρωση-στόχο και ευάλωτη για αρθροπάθεια. Η αιμορροφιλική αρθροπάθεια είναι το αποτέλεσμα σωρείας βλαβών που υφίσταται μία άρθρωση. Τελική κατάληξη η αναπηρία. Σκοπό της θεραπευτικής αντιμετώπισης αποτελεί όχι μόνο η αντιμετώπιση (θεραπεία κατ’ επίκληση), αλλά και η αποφυγή αιμορραγίας σε αρθρώσεις (προφυλακτική θεραπεία), ώστε να αποφευχθεί η αιμορροφιλική αρθροπάθεια. Παρότι το σημαντικό στην αιμορροφιλία είναι η φαρμακευτική θεραπεία, η διαχείριση της νόσου δεν περιορίζεται σε αυτή. Στόχος είναι, πέρα από την παροχή ασφαλούς και αποτελεσματικής θεραπείας, η σφαιρική αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων των ατόμων με αιμορροφιλία, που άπτονται πολλών ειδικοτήτων (ορθοπεδικού, φυσικοθεραπευτή, οδοντιάτρου, ψυχολόγου, κλπ), ώστε να επιτυγχάνεται, κατά το δυνατόν, καλύτερη ποιότητα ζωής του παιδιού ή του ενήλικα με αιμορροφιλία και της οικογένειας.

Παγκοσμίως, η παρακολούθηση των ατόμων με αιμορροφιλία γίνεται σε Κέντρα Αιμορροφιλίας, διότι, λόγω της σπανιότητας της διαταραχής και των συνοδών προβλημάτων που απορρέουν τόσο από το νόσημα όσο και από τη θεραπευτική αντιμετώπιση, απαιτείται συσσώρευση μακρόχρονης εμπειρίας από την ομάδα των ειδικών και δυνατότητα αναδρομής σε στοιχεία των ασθενών. Σταθερή, τακτική, ειλικρινής συνεργασία με το Κέντρο, διασφαλίζει συνεχή ενημέρωση και έγκαιρη αντιμετώπιση.

Συμπληρωματικές πηγές ενημέρωσης είναι ευπρόσδεκτες και χρήσιμες, εφόσον αποτελούν έναυσμα για συζήτηση με τους ειδικούς των Κέντρων Αιμορροφιλίας. Επί πολλές δεκαετίες, τα άτομα με αιμορροφιλία έζησαν στην αφάνεια, πολλές παρανοήσεις συνόδευαν τη νόσο, πολλά εμπόδια χρειάστηκε να υπερπηδηθούν και πολλές δυσκολίες να υπερνικηθούν. Προϋπόθεση για την κατανόηση και την αποδοχή αποτελεί η γνώση. Το διαδίκτυο αποτελεί σήμερα ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών. Ο ιστότοπος αυτός που έχει τη φιλοδοξία να εμπλουτίζεται και να διευρύνει τα πεδία ενδιαφέροντος, να επικαιροποιεί τις πληροφορίες, να απευθύνεται όχι μόνο σε άτομα με αιμορροφιλία, αλλά και σε εμπλεκόμενους από την κοινότητα (εκπαιδευτικούς, προπονητές, εργοδότες, κλπ), φαίνεται ότι θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για όλους. Αν οι πληροφορίες οδηγήσουν στη γνώση, το όφελος θα είναι μεγάλο για όλους.

Καλή πλοήγηση!

Ελένη Πλατοκούκη-Κομιτοπούλου

Παιδίατρος, Διευθύντρια Μονάδας Αιμορραγικών Διαθέσεων και Κέντρου Αιμορροφιλικών Παιδιών/Εφήβων, Νοσοκοµείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Ο Αιμίλιος είναι... εσείς!

Αλέξης Περδίκης

Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ)

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, ο ΣΠΕΑ χαιρετίζει την πρωτοβουλία που φέρνει τον Αιμίλιο στις οθόνες των υπολογιστών, των τάμπλετ και των κινητών σας! Έχοντας πάντα σαν σκοπό την καλύτερη και σωστότερη ενημέρωση (με τη βοήθεια των ιατρών) προς τα άτομα με αιμορροφιλία, ο ΣΠΕΑ δε θα μπορούσε να μη στηρίζει τέτοιες κινήσεις, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τα παιδιά μας.

Τα παιδιά μεταφέρουν πάντα το νέο, την αναγέννηση, τη νέα σελίδα, την ελπίδα για ένα μέλλον καλύτερο από το παρόν σε όλα τα επίπεδα. Έτσι και στον κόσμο της αιμορροφιλίας, τα παιδιά είναι αυτά που θα δείξουν το δρόμο για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή, μακριά από ταμπού που θέλουν τα άτομα με αιμορροφιλία αποκομμένα από το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο Αιμίλιος είναι παιδί αλλά δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Αιμίλιος είναι και ενήλικας, γιατί μέσα από αυτόν θα καταλάβουμε οι ενήλικες αιμορροφιλικοί τι πρέπει να προσέχουμε ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, τι κάναμε λάθος όσο ήμασταν μικροί και τι μπορούμε να διορθώσουμε. Ο Αιμίλιος είναι φυσικά και οι γονείς, που έχουν αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο της ανατροφής του παιδιού με αιμορροφιλία, ισορροπώντας ανάμεσα στο «πρέπει» και στις επιθυμίες του τέκνου τους.

Ο Αιμίλιος είναι ο Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών, γιατί μέσα από την καλή συνεργασία πολλών διαφορετικών ανθρώπων από διαφορετικές ειδικότητες, μπορείτε να απολαμβάνετε σήμερα αυτή την όμορφη και εξαιρετικά χρήσιμη ιντερνετική πλατφόρμα!

Ο Αιμίλιος τελικά, είναι όλοι εσείς!

Καλοτάξιδος!

Αλέξης Περδίκης

Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Αιμορροφιλικών Ελλάδος (ΣΠΕΑ)

Κέντρα Αιμορροφιλικών Ελλάδος

Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Θηβών και Παπαδιαμαντοπούλου, 11527 - Αθήνα

Μονάδα Αιμορραγικών Διαθέσεων και Κέντρο Αιμορροφιλικών Παιδιών

Τηλ.: 2132013767-69

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»

Αγ. Θωμά 17, 11527 - Αθήνα

Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αιμορραγικών Διαθέσεων

Τηλ.: 2132061004

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο»

Βασιλίσσης Σοφίας 114, 11527 - Αθήνα

Κέντρο Αιμορροφιλικών

Τηλ.: 2132088120 ή 2132088193

Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο»

Κωνσταντινουπόλεως 49, 54642 - Θεσσαλονίκη

Κέντρο Αιμορροφιλικών

Τηλ.: 2310892649

Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο»

Κωνσταντινουπόλεως 49, 54642 - Θεσσαλονίκη

Ειδικό Κέντρο Αιμορραγικών Διαθέσεων Παίδων και Εφήβων

Τηλ.: 2310892587, 2310857111

Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ)

Υπό την αιγίδα: Πρωτοβουλία:
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Share This: