Το κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου με αιμορροφιλία

Τόσο το άτομο με αιμορροφιλία, όσο και όλοι όσοι εμπλέκονται στην καθημερινότητά του, πρέπει να γνωρίζουν τι είναι η συγκεκριμένη αιμορραγική διαταραχή. Όλοι θα κληθούν να συνεισφέρουν είτε περισσότερο είτε λιγότερο στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των αιμορραγιών.

Ο γονέας έχει κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση του  ατόμου όταν είναι παιδί αλλά και του περιβάλλοντός του. Οι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του παιδιού (γιαγιάδες, παππούδες, δάσκαλοι), οι οποίοι συμμετέχουν στη ψυχική ανάπτυξή του και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, πρέπει να είναι σωστά εκπαιδευμένοι ώστε να προφυλάσσουν το παιδί από τραυματισμούς, αλλά κυρίως να γνωρίζουν πότε και πώς πρέπει να προσφέρουν τις Α’ βοήθειες εφόσον χρειαστεί.

Το ίδιο το παιδί πρέπει από νωρίς να καταλάβει την «ιδιαιτερότητα της υγείας του», χωρίς αισθήματα ντροπής, ενοχής και θυμού. Πρέπει να μάθει να επικοινωνεί τα συμπτώματά του για να μπορεί να λάβει έγκαιρη θεραπεία. Βοηθήστε το να αντιληφθεί τη διαδικασία της χορήγησης θεραπείας ως μια θετική εμπειρία, η οποία βοηθά το αίμα του να γίνει πιο «δυνατό».

Στο περιβάλλον μου υπάρχει άτομο με αιμορροφιλία. Τι να κάνω;

Μην τρομάζετε. Εάν είστε μάρτυρας ενός τραυματισμού, θυμηθείτε ότι τα άτομα με αιμορροφιλία δεν αιμορραγούν εντονότερα, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η αιμορραγία τελικά θα σταματήσει.
Δεν κινδυνεύετε να κολλήσετε αιμορροφιλία. Η αιμορροφιλία δεν είναι μεταδοτική.
Ένα άτομο με αιμορροφιλία δε θα αιμορραγήσει με μια ασήμαντη εκδορά.
Ίσως να χρειαστεί να του προσφέρετε τις Α’ βοήθειες. Ενημερωθείτε πώς μπορείτε να το κάνετε.
Σεβαστείτε την ιδιωτικότητά του.
Μην αποφεύγετε την επαφή μαζί του.
Βιβλιογραφία:

1.Hemophilia in pictures Educator’s Guide. WFH 2008.
Available at: http://www1.wfh.org/publications/files/pdf-1318.pdf.
2.WFH. Guidelines for the management of haemophilia. 2012.
Available at: http://www1.wfh.org/publications/files/pdf-1472.pdf [Accessed 24 October 2019].
3.Lorig, K., et al. Patient Education: A Practical Approach. 3rd edition. Sage Publications, 2001.

Υπό την αιγίδα: Πρωτοβουλία:
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Share This: