Άθληση, χόμπι, ταξίδια:
Ναι, αλλά με την απαραίτητη ιατρική καθοδήγηση!

Φυσική δραστηριότητα
και άθληση:

Τα άτομα με αιμορροφιλία πρέπει να ασκούνται τακτικά, προκειμένου να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση και για να ελέγχουν το βάρος τους, ώστε να ελαχιστοποιούν την επιβάρυνση των αρθρώσεων (ειδικά αν έχουν ήδη αναπτύξει αιμορροφιλική αρθροπάθεια). Η φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στη συνολική υγεία του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ η διατήρηση της καλής υγείας των αρθρώσεων και των μυών μειώνει τον κίνδυνο των αυτόματων αιμορραγιών.

Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τα παιδιά και οι ενήλικες με αιμορροφιλία μπορούν σήμερα να συμμετέχουν σε σπορ, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους, ο οποίος μπορεί να θέσει ή όχι περιορισμούς στο είδος του αθλήματος.

Η κολύμβηση, το πινγκ πονγκ, το τρέξιμο σε ομαλό έδαφος και η πεζοπορία στη φύση είναι αθλητικές δραστηριότητες με χαμηλό κίνδυνο εκδήλωσης αιμορραγιών και συνιστώνται ακόμη και για τα άτομα με βαριά αιμορροφιλία.

Ειδικότερα, η κολύμβηση είναι το άθλημα που συνιστάται περισσότερο για τα άτομα με αιμορροφιλία, καθώς το νερό μειώνει την επιβάρυνση που ασκείται στους μυς και τις αρθρώσεις. Ταυτόχρονα, η κολύμβηση αποτελεί ιδανική άσκηση για την ενδυνάμωση των αρθρώσεων και των μυών ολόκληρου του σώματος. «Επιθετικά» αγωνίσματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, συνιστάται να αποφεύγονται, διότι αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού και εσωτερικής αιμορραγίας.

Τέλος, τα άτομα με αιμορροφιλία είναι καλό να ενθαρρύνονται από μικρή ηλικία να ασχοληθούν με σχετικά ηπιότερες δραστηριότητες και χόμπι, όπως το σκάκι ή η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.

Ταξίδι:

Κάθε ταξίδι είναι για όλους μας μια ευκαιρία για ξεκούραση, διασκέδαση και χαλάρωση παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ασφαλώς, τα άτομα με αιμορροφιλία δεν αποτελούν εξαίρεση. Με τη σωστή προετοιμασία και οργάνωση, τα άτομα με αιμορροφιλία μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς άγχος για το ενδεχόμενο μιας αιμορραγίας. Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές:

Πριν την αναχώρηση, ο ταξιδιώτης με αιμορροφιλία θα πρέπει να έχει μαζί του μια σύνοψη του ιστορικού του από το Κέντρο Αιμορροφιλίας που τον παρακολουθεί. Εάν πρόκειται για ταξίδι στο εξωτερικό, θα πρέπει να είναι μεταφρασμένη στα αγγλικά ή στη γλώσσα της χώρας προορισμού. Επιπρόσθετα, ο ταξιδιώτης θα πρέπει να έχει εντοπίσει τα Κέντρα Αιμορροφιλίας στον τόπο προορισμού και εάν πρόκειται για χώρα του εξωτερικού, να είναι ενήμερος για τις ισχύουσες διαδικασίες ασφαλιστικής κάλυψης.

Εάν χορηγεί ο ίδιος τη θεραπεία στον εαυτό του, θα πρέπει να έχει μαζί του αρκετή ποσότητα για όλη τη διάρκεια παραμονής του, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη χορήγηση. Η φαρμακευτική αγωγή και ο εξοπλισμός πρέπει να μεταφερθούν και να διατηρηθούν με ασφάλεια τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όσο και κατά την παραμονή στον τόπο προορισμού. Εφόσον το άτομο ταξιδέψει με αεροπλάνο, η αγωγή και ο εξοπλισμός θα πρέπει να επιδειχθούν στο προσωπικό ελέγχου χειραποσκευών.

Βιβλιογραφία:

1.Verburgh M, et al. Physical exercise and executive functions in preadolescent children, adolescents and young adults:
A meta-analysis. British Journal of Sports Medicine 2014; 48: 973-979.
2.Babic M, et al. Physical activity and physical self-concept in youth: Systematic review and meta-analysis.
Sports Medicine 2014; 44(11): 1589-1601.
3.Ross C, et al. Athletic participation in severe hemophilia: Bleeding and joint outcomes in children on prophylaxis.
Pediatrics 2009; 124(5): 1267-1272.
4.WFH. Guidelines for the management of haemophilia. 2012.
5.Available at: http://www1.wfh.org/publications/files/pdf-1472.pdf [Accessed 24 October 2019].
Lorig, K., et al. Patient Education: A Practical Approach. 3rd edition. Sage Publications, 2001.

Υπό την αιγίδα: Πρωτοβουλία:
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Share This: