
Του Γιάννη Δρυμωνάκου, πρωταθλητή Ευρώπης στην κολύμβηση
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι εκγύμνασης του σώματος και αδιαμφισβήτητα κάθε ένας από αυτούς έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Η κολύμβηση, πέρα από το ότι είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές άθλησης, είναι και από τις πιο φιλικές προς τον οργανισμό αλλά και διασκεδαστικές για τα παιδιά. Παράλληλα, η πισίνα είναι ένα ασφαλές περιβάλλον και μάλιστα συστήνεται για άτομα με αιμορροφιλία που θέλουν να ξεκινήσουν μια δραστηριότητα, καθώς το νερό έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν προτιμότερο για άσκηση από τα αθλήματα του εδάφους. Η πλευστότητα στο νερό υποστηρίζει το σωματικό βάρος και μειώνει τη δύναμη της βαρύτητας. Οι άνθρωποι μέσα στο νερό αισθάνονται λιγότερο βάρος στις αρθρώσεις τους, κι έτσι η κίνηση είναι ευκολότερη και απαιτεί λιγότερη μυϊκή δύναμη. Επιπλέον, το νερό είναι πυκνό, οπότε μπορεί να παράσχει αντίσταση κατά την κίνηση και αυτή η αντίσταση επιτρέπει την ενδυνάμωση, ενώ παράλληλα μειώνει την πίεση στους μυς. Η υδροστατική πίεση του νερού λειτουργεί επίσης σαν επίδεσμος, συμπιέζοντας τις αρθρώσεις και μειώνοντας τυχόν οιδήματα που μπορεί να έχει ένα άτομο. Όλες αυτές οι ιδιότητες του νερού επιτρέπουν στο άτομο να κάνει μια σειρά ασκήσεων οι οποίες βοηθούν στην ενδυνάμωση, τη στάση και το περπάτημα πιο γρήγορα από ότι η φυσικοθεραπεία.
Μερικά από τα οφέλη της κολύμβησης είναι:
- Μυϊκή τόνωση και δύναμη
Σε σχέση με άλλες αερόβιες μορφές αθλητισμού, η κολύμβηση έχει το πλεονέκτημα πως δεν καταπονεί καθόλου τις αρθρώσεις. Αυτό οφείλεται στην άνωση του νερού, που ωθεί το σώμα προς τα πάνω. Έτσι, το βάρος μας μειώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι η πισίνα είναι το ιδανικό μέρος για να καταπολεμηθεί η δυσκαμψία των μυών αλλά και οι πόνοι στις αρθρώσεις, αφού το νερό από μόνο του μας βοηθά να γυμναστούμε. Με λίγα λόγια, η κολύμβηση μπορεί να «τεντώσει» και να γυμνάσει τους μύες, αλλά και να ανακουφίσει από τους αρθριτικούς πόνους ταυτόχρονα.
Παράλληλα, η κολύμβηση προσφέρει στον οργανισμό παραπάνω μυϊκή δύναμη αλλά και μυϊκή τόνωση. Αυτό εξηγείται πολύ απλά από το γεγονός ότι το νερό είναι δώδεκα φορές πιο πυκνό από τον αέρα. Έτσι, ο οργανισμός συνηθίζει σε πιο απαιτητικούς ρυθμούς και πέρα από το ότι γυμνάζεται εντονότερα, προφυλάσσεται από τους μικροτραυματισμούς που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να πάθει.
- Αυξημένη ευκαμψία και ελαστικότητα
Η κολύμβηση βοηθά τις αρθρώσεις να χαλαρώσουν και με αυτό το τρόπο κάνει πιο ελαστικό το σώμα. Το τέντωμα των μυών είναι επίσης πολύ σημαντικό και επηρεάζει θετικά την ευελιξία.
- Ισορροπία
Η πισίνα είναι ένα ασφαλές μέρος για εξάσκηση στην ισορροπία. Οι ασκήσεις ισορροπίας στην πισίνα αναγκάζουν τους μύες που περιβάλλουν μια άρθρωση να συνενωθούν, για να διατηρηθεί η άρθρωση σε σταθερή θέση.
- Καρδιακή υγεία
Το κολύμπι είναι μια εξαιρετική μορφή καρδιαγγειακής άσκησης. Το κολύμπι βοηθά τη καρδιά να αντλεί αποτελεσματικότερα το αίμα, πράγμα που οδηγεί στη καλύτερη ροή του. Έρευνες αποδεικνύουν πως οι κολυμβητές έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κάποια καρδιακή νόσο. Ο ρυθμός που χρειάζεται στη διαδικασία της κολύμβησης, δίνει σημαντικές βοήθειες στη καρδιακή υγεία.
- Καταπολεμά το άγχος και προσφέρει θετική ενέργεια
Η κολύμβηση αυξάνει επίσης τις ενδορφίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην εμφάνιση ευχάριστων συναισθημάτων. Παράλληλα, η χαλάρωση που προσφέρει το νερό στους μύες, προσφέρει στον οργανισμό αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά της γιόγκα.
Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας δεν είναι μόνο σωματικά, είναι επίσης συναισθηματικά και πνευματικά.
Κύρια σωματικά οφέλη της άσκησης
- Οι ισχυροί και ευέλικτοι μύες υποστηρίζουν τις αρθρώσεις, βοηθώντας στην πρόληψη αιμορραγιών και τη βλάβη των αρθρώσεων
- Η αίσθηση της ευεξίας και η κατανάλωση ενέργειας βοηθούν στη μείωση της κόπωσης
- Η διατήρηση κανονικού βάρους μειώνει την πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις
- Η βελτιωμένη ισορροπία και ο συντονισμός βοηθούν τις αρθρώσεις και τους μυς να συνεργάζονται καλύτερα
Κύρια ψυχοκοινωνικά οφέλη
- Η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση του στρες και τη χαλάρωση του μυαλού
- Η άσκηση ενισχύει την αυτοεκτίμηση, την εμπιστοσύνη και είναι διασκεδαστική για παιδιά και ενήλικες, αρκεί να είναι κάτι διασκεδαστικό
- Η τακτική άσκηση μπορεί να προάγει την κοινωνική αποδοχή και να παρέχει τη δυνατότητα κοινωνικής αλληλεπίδρασης με άτομα της ίδιας ηλικίας
Πώς να ξεκινήσεις;
Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό και φυσικοθεραπευτή σας στο Κέντρο Αιμορροφιλίας που σας παρακολουθούν.