Μαθαίνω να μιλάω στους άλλους για την αιμορροφιλία

Μπορεί κάποιος συμμαθητής σου να σε ακούσει να λες στο δάσκαλο της γυμναστικής ότι έχεις αιμορροφιλία και να σε ρωτήσει τι σημαίνει αυτή η λέξη ή μπορεί να σε ρωτήσουν οι φίλοι σου γιατί δεν παίζεις ποδόσφαιρο μαζί τους. Τότε, αν θέλεις, μπορείς να απαντήσεις ότι έχεις αιμορροφιλία και με απλά λόγια να τους εξηγήσεις τι σημαίνει αυτό.Μπορείς να τους πεις ότι από το αίμα σου λείπει ένα συστατικό που λέγεται παράγοντας πήξης. Για το λόγο αυτό παθαίνεις εύκολα αιμορραγίες, ακόμη και αν χτυπήσεις πολύ ελαφρά. Επίσης, αν τραυματιστείς, το αίμα σου αργεί περισσότερο από το δικό τους να σταματήσει.Γι’ αυτό, πρέπει να προσέχεις λίγο περισσότερο από εκείνους να μην χτυπήσεις.
Σε περίπτωση που κάποιος σε ρωτήσει αν μπορείς να τον κολλήσεις αιμορροφιλία, η απάντηση είναι ότι σίγουρα δεν μπορείς, επειδή δεν είναι μεταδοτική. Απλά εσύ γεννήθηκες με αυτή την αιμορραγική διαταραχή.
«Έχω αιμορροφιλία, δηλαδή το αίμα μου είναι λίγο διαφορετικό από το δικό σου. Αν χτυπήσω και τρέξει αίμα, θα κάνει περισσότερη ώρα να σταματήσει η αιμορραγία»
«Επειδή είναι εύκολο να πάθω αιμορραγία, είναι καλύτερα να μην παίζω ποδόσφαιρο. Αλλά ξέρω όλους του κανόνες και μπορώ να είμαι ο διαιτητής του αγώνα»!
«Αυτές τις ημέρες δεν ερχόμουν στο σχολείο επειδή έπαθα αιμορραγία στο γόνατό μου. Δεν έπρεπε να περπατάω πολύ για μην το κουράζω και γι’ αυτό έμεινα σπίτι μέχρι να γίνει καλά».
«Η αιμορροφιλία δεν είναι μεταδοτική και για το λόγο αυτό δεν μπορώ να σε κολλήσω».
«Μπορεί να πάθω μια αιμορραγία, αλλά να μην τρέχει αίμα και άρα να μην μπορείς να τη δεις. Μια τέτοια αιμορραγία μπορεί να συμβεί μέσα στον αγκώνα ή στο γόνατό μου».
Υπό την αιγίδα: Πρωτοβουλία:
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Share This: